wtorek, 18 czerwca 2013

Aspartam - zalety

W dwudziestym pierwszym wieku, mimo rozwoju nauki, medycyny, techniki i technologii, bezustannie pojawiają się nowe choroby, schorzenia i dolegliwości cywilizacyjne. Próchnica zębów występująca już w pierwszych miesiącach życia niemowląt, gwałtownie wzrastająca liczba cukrzyków na całym świecie czy osób cierpiących z powodu nadwagi i otyłości stanowią niepokojący sygnał dla naukowców i producentów żywności. Główną odpowiedzialność za najczęściej występujące w społeczeństwie choroby, schorzenia i dolegliwości ponosi przede wszystkim szkodliwy cukier.


Producenci produktów spożywczych poszukują wiec nowych rozwiązań, dzięki którym mogą zastąpić szkodliwy cukier innym substytutem. Obecnie najpopularniejszym i najbardziej znanym substytutem cukrem staje się słodzi, znany głównie pod marką aspartam. Słodzik aspartam, związek organiczny, oznaczany często kodem E951, wciąż wywołuje wiele kontrowersji oraz dyskusji. Tymczasem słodzik aspartam, wbrew licznym negatywnym opiniom, niewątpliwie posiada wiele istotnych zalet. Przede wszystkim aspartam, w przeciwieństwie do swojego konkurenta: cukru, posiada niezwykle niską kaloryczność, co w rzeczywistości oznacza, że nie przyczynia się do nadwagi i otyłości u poszczególnych osób. Co więcej tzw. "siła słodząca" jest wielokrotnie, według naukowców o 200- 400 razy, większa niż cukru, stąd też potrzeba niewielkiej ilość słodzika by potrawa, napój czy inny wyrób spożywczy zyskał słodki, charakterystyczny i przyjemny dla ludzi smak. Co więcej aspartam nie powoduje powstawania próchnicy zębów, szczególnie u małych dzieci, która stanowi poważny i elementarny problem dwudziestego pierwszego wieku.